duminică, 11 decembrie 2011

Ciocolata este bună pentru sănătate

Iubită şi totodată evitată de femei, ciocolata are o serie de beneficii pe care nu mulţi le cunosc.
    Ciocolata este bună pentru sănătate, deoarece contine antioxidanti

Ciocolata nu e doar un produs adresat plăcerii, aşa cum este zahărul, ci are şi valoare nutritivă, datorită conţinutului bogat în flavonoide antioxidante, alcaloizi cu efect stimulant asupra sistemului nervos, aminoacizi, fotonutrieţi, minerale, oligoelemente. Iată câteva dintre beneficiile ciocolatei:

    Cacao - conţine un agent antibacterial util în combaterea deteriorării dentare.
    Mirosul ciocolatei intensifică undele cerebrale teta, generând relaxare.
    Untul de cacao conţine acid oleic, o grăsime mono-desaturată, ce este responsabilă cu creşterea colesterolului “bun”.
    O ceaşcă de ciocolată caldă înaintea meselor poate diminua apetitul.
    Ciocolata sporeşte nivelul de antioxidanţi din sânge.
    Carbohidraţii din ciocolată sporesc nivelul serotoninei din creier, generând o stare psihică pozitivă.
    Ciocolata conţine fenolen, responsabil pentru menţinerea elasticităţii vaselor sangvine.

Din punct de vedere al conţinutului energetic, ciocolata este un produs cu densitate calorică mare (450-550 cal. 100 g), deci aduce un număr mare de calorii concentrate în- tr-un volum mic.

    Ciocolata neagră conţine cantitatea cea mai mare de antioxidanţi, cu efecte benefice pentru sănătate, alături de magneziu, care contribuie la diminuarea stresului. Deşi pare surprinzător, ciocolata cu un conţinut mare de cacao are peste 50% grăsime şi un aport caloric superior variantei clasice, pentru că 1 g de grăsime = 9 calorii, iar 1g de zahăr = 4 calorii.

Ciocolata neagră are indicele glicemic 25, faţă de 42 al ciocolatei cu lapte, glucoza se absoarbe lent, nu declanşează secreţie de insulină şi, în final, îngraşă mai puţin, chiar dacă la greutate egală are mai multe calorii decât ciocolata clasică.

    Ciocolata cu alune, nuci, stafide sau alte ingrediente va avea un conţinut caloric crescut, pe măsura acestor adaosuri.

    Ciocolata dietetică e un produs în care zahărul a fost înlocuit cu fructoză sau cu alte glucide care au o viteză scăzută de absorbţie în sânge. Acest produs nu face o economie în aportul de calorii, este de obicei mai bogat în grăsime decât variantele clasice şi se adresează unor persoane cu afecţiuni metabolice (diabet); termenul “light” sau “diet”nu are nici o legătură cu silueta.

Pont: Cum degustaţi ciocolata

    ţineţi-o câteva secunde în gură, timp în care se degajă aromele primare;
    mestecaţi-o cât să se elibereze aromele secundare;
    lăsaţi-o câteva momente să se odihnească pe cerul gurii, pentru a vă bucura din plin de savoarea ei, iar după aceea înghiţiţi-o.


2 comentarii:

  1. Frumoasa postare, maine iau ciocolata tuturor femeilor din preajma mea :))

    RăspundețiȘtergere
  2. frumos gest:D...dar si mai frumoase vor fi urmarile gestului tau;)

    RăspundețiȘtergere